Hockeyns historia, del 1 – OS 1920 blev hockeyns genombrott

”Hockeytown Sura” – vi är många som känner så. Ishockey är kommunens kanske viktigaste varumärke. Men hur började det? I en serie texter berättar vi under den kommande säsongen lite om hockeyns framväxt och utveckling i Surahammar.

I den här delen; bakgrunden om hur hockeyn etablerades i Sverige och om brutala svenskar.

Fram till tidigt 1920-tal var bandyn den dominerande lagidrotten vintertid i Sverige. En sport som föddes i mitten av 1800-talet i England och som snabbt spreds över stora delar av Europa. När ishockeyn år 1920 blev en olympisk sport tappade bandysporten mark. En av många orsaker var rent praktisk; i länder med milda vintrar och med spel på naturis var det enklare att få till hockeyns mindre spelplan. Intresset för bandyn levde så småningom kvar bara i Norden och Sovjetunionen.

Den svenska hockeytruppen till OS år 1920 bestod av 9 utespelare och 2 målvakter. Fler behövdes inte. Matcherna spelades i två 20-minutersperioder och varje lag bestod av en målvakt och 6 utespelare; 2 backar, en halvback (på engelska kallad ”rover”) och 3 forwards. Inga avbytare fanns men om någon spelare blev skadad och inte kunde fortsätta fick även motståndarlaget ta bort en spelare så att lagen fortsatt var lika stora.

Hans Georgii
Hans Georgii 
Sveriges första Hockeyspelare
Foto: ur Svensk Ishockey 75-år

Det svenska laget dominerades av bandyspelare från IK Göta men ett par spelare hade erfarenhet av ishockey. Den ena var den tänkte lagkaptenen Hans Georgii som spelade i Tyskland tillsammans med Nisse Molander. Nu blev det inte som planerat. Georgii blev sjuk före turneringen och kunde inte följa med. När Nisse Molander skulle ansluta till truppen i Berlin kom nästa chock. Molander hade drabbats av en hjärnblödning och var fortfarande så sjuk att han fick ledas av tåget. Den kraftlöse Molander ställde dock upp och spelade halvback under turneringen. Dessutom skadades målvakten Albin ”Abbe” Johansson redan under träningen i Stockholm före avresan och fick inledningsvis ersättas av en utespelare. ”Abbe” Johansson hade en säregen skyddsutrustning som målvakt. Han bar fäktningskläder som skydd och under en träning på Stockholms stadion tog han av sig fäktningsmasken. En puck träffade ögat och han tvingades därför vila under OS-turneringens första omgångar.

Sverige inledde mot Belgien den 23 april 1920. Sex av de svenska spelarna spelade sin första hockeymatch någonsin i det som är Sveriges första officiella landskamp. Reglerna skilde sig från dagens hockey; det som mest påverkade spelet var en offside-regel som sa att det inte var tillåtet att passa till framförvarande spelare utan endast bakåt eller i sidled. En regel som inbjöd till soloåkningar, dribblingsraider och egna initiativ.

Nu spelade reglerna inte så stor roll för det svenska laget och de var också dåligt pålästa. Taktiken var brutal och enkel: slå ner den belgiske spelare som har pucken så kan du sedan ta den. En taktik som fick den kanadensiske domaren Hewitt att bryta matchen och fråga om någon i det svenska laget talade engelska. Målvakten Seth Howander anmälde sig och domaren bad honom säga till det svenska laget att byta spelstil. Svenskarna konfererade en stund innan Howander meddelade domaren att ”dom säger att dom inte vet hur ni spelar hockey. Dom vet bara hur dom själva spelar”. Men det gick bra, Sverige besegrade favoriterna Belgien med 8-0 och efter matchen spelades operettmusik i tron att det var den svenska nationalsången ”Du gamla du fria”.

Efter matchen gratulerades också de svenska spelarna av Kanadas lagkapten Frank Frederickson med orden ”Det var fint gjort men det var icke ishockey!”

Efter Belgienmatchen var Sverige klara för semifinal mot Frankrike. Den svenske lagledaren Raoul LeMat gav laget stränga förhållningsregler att inte spela lika brutalt som mot belgarna. Istället spelades matchen i lågt tempo och spelarna gjorde allt för att undvika kroppskontakt. Det franska laget som bestod av medelålders herrar, alla krigsveteraner, var dåligt tränade och när konditionen tröt kunde Sverige vinna med 4-0. Finalen mot Kanada förlorades sedan med 12-1 och det mest remarkabla var att Sverige, via halvbacken ”Stor-Klas” Svensson, som enda lag i turneringen kunde spräcka Kanadas målnolla.

Winnipeg Falcons
Winnipeg Falcons – Kanada OS Mästare 1920
Bild: The Canadien Encyclopedia

Förlust i finalen innebar inte silvermedaljer. Turneringen spelades enligt det s k ”Bergvallsystemet” och gjorde att svenskarna nu fick möta USA i spel om andraplatsen. Efter förlust mot USA och förlust mot Tjeckoslovakien slutade Sverige till sist på fjärde plats i turneringen.

Med OS-turneringen 1920 fick tog svensk ishockey plats som vinteridrott och kunde börja konkurrera med bandyn. Även om det skulle dröja ytterligare 18 år innan Sura och Västmanland kom igång med seriespel i den nya sporten.

(Källa: Svensk Ishockey 75 år, utgiven 1997)

Text: Pelle Söderbäck

Nästa del: Hockeyns historia del 2 – En gjutare från Söderhamn kommer till bruket

 

Dela nyheten:

Fler nyheter