När Västerås IK med kort varsel hoppade av en Europaturné på grund av SM-slutspel gick budet till Sura. I mitten av februari 1961 gav sig klubben ut på sin andra Europaturné.
Det var egentligen VIK som planerat en lång Europaturné genom Holland, Frankrike, Västtyskland och Schweiz. Men västeråsarna hade en bra säsong, kvalificerade sig för SM-slutspel och det fanns inte plats för någon turné. De tyska arrangörerna valde då att kontakta Surahammars IF. Ett brev anlände till Sura den 30 januari med erbjudande om att ta över VIKs planerade turné på kontinenten. Efter en intensiv skriftväxling enades Sura och tyskarna om villkoren. Den 6 februari, bara någon vecka före avresa, formulerade hockeysektionens sekreterare Olle Strand därför en sanktionsansökan till Svenska Ishockeyförbundet gällande en ”ishockeyturné i utlandet”. Preliminärt fanns 9 matcher på programmet med start i Den Haag, Holland den 15 februari. För omkostnaderna svarade lokala arrangörer och hela turnén var upplagd av Reisebüro Böhrnsen i Flensburg.
Olle Strand konstaterade i sin ansökan att ”årets serieinledning blev p g av isförhållanden mindre lyckad för vår del. Vi fick stå över de fyra första omgångarna samtidigt som vi saknade träningsmöjligheter på is. De senaste omgångarna har gett belägg för att vår spelstyrka gott och väl kan jämföras med seriens ledarlag”. Sanktionsansökan postades och samtidigt tog klubben fram en egen budget. Den tyska resebyrån garanterade drygt 2700 kronor i intäkter för matcherna, Surahammars Bruk bidrog med 300 kronor och Surahammars köpmannaförening gav ett anslag på 100 kronor. I sammandrag visade budgeten på ett överskott på 414 kronor. Dessa skulle enligt förslaget fördelas med 114 kronor till Surahammars IF och 300 kronor till hockeysektionen för en avslutningsfest.
För hockeysektionens ordförande Erik G Andersson var turnén ett lysande tillfälle att spela ihop ett nytt, ungt och lovande lag. Det var den nya generationen spelare som två år tidigare lockat honom att kliva in som ordförande; ” Idrottsligt en kull talanger med dåvarande 16-17-åringarna Stisse, Nille, Mats Davidsson med flera i spetsen. Jag tänkte, du kan knappast misslyckas”. Nu skulle denna nya generation Suraspelare ut på Europaresa. Äldst och mest rutinerade var Ove Dahlberg 29 år, Rolf Mårtensson och Åke Johansson, båda 27 år. I övrigt en ung trupp; 17-åringarna Sven-Allan Ellström, Stisse Johansson, Nille Schilström och Mats Davidsson. Två nyblivna 16-åringar; Karl-Axel Berglund och Bjarne Broström.
I presentationen till den tyska arrangören beskrev Olle Strand Sura som ”det enda lag som i år besegrat Örebro sportklubb” och där 417 åskådare på Eyravallen från gästande Sura fått se ”årets bästa match och spel i Örebro”. Särskilt lyfte Olle Strand fram de båda 18-åringarna Reidar Gäfvert och Ove Eriksson samt superlöftet Stisse Johansson. Det var ett lag väl värdigt att ta Västerås plats i den planerade turnén.
Suras lag på väg ut i Europa med Surahammars Trafk.
Fr.v. överst Bjarne Broström, Inge Friberg
utanför bussen Erik G. Andersson och Nille Schilström
Foto: Sven-Erik Eilert
På kvällen den 12 februari gav man sig iväg från Sura. Nu var det inte, som vid turnén 1954, rälsbuss som gällde utan avfärd med Axelssons buss. 14 spelare med Erik G Andersson, Tage Thiel och Sören Lennstrand som reseledare. Resan gick via Helsingborg ner genom Själland och Falster där man mötte våren. Erik G Andersson kunde i sin reserapport berätta om ”sol och strålande vår, snödroppar och blommor i trädgårdarna”. Vidare med färja till Tyskland och inkvartering på Strandhotellet i Grossenbrode; ”utmärkta bäddar, god sömn.”. Här mötte turnéarrangörerna Reisebüro Böhrnsen med en modern turistbuss av märket Magirus-Deutz och tysktalande reseledare.
Första matchen spelades i Holland mot Haag Hockeyklubb. Fullsatt på läktarna, 3200 åskådare, i inomhusarenan. Det holländska laget hade förstärkt med 5 kanadensare och eftersom rökning var tillåten för publiken vilade dessutom en rökdimma över matchen. Trots detta kunde Sura vinna med 2-1 efter mål av Nille Schilström och Inge Friberg.
Tidigt morgonen därpå fortsatte resan genom Holland och Belgien till Marville i Frankrike där Royal Air Force Canada hade en förläggning, en ishall och ett hockeylag Wing Arrows. Erik G Andersson kunde rapportera att Surahammar visade upp ett spel ”som fick publiken att häpna och ge sig på nåd och onåd”. Seger för bruksgrabbarna med 9-5 efter mål av Reidar Gäfvert 4, Stisse Johansson 3 och Jan-Ove ”Ryssen” Karlsson 2. Storspel i mål av Sven-Allan Ellström.
Matchprogrammet mot 4 Wing Raiders
I tyska Rastatt väntade nästa kanadensiska flygarlag, 4 Wing Raiders. Det hittills svåraste motståndet på turnén och här kom den första förlusten 2-4. Kanske mest noterbart från matchen mot Wings är texten i programbladet”: ”Välkomna till hockey night med 4 Wing. Ikväll möter vi ett av de bästa lagen vi mött under säsongen, Surahammar från Sverige. Målvakten har spelat 4 matcher för det svenska landslaget, nr 3 Norrman, nr 5 Gäfvert och nr 6 Johansson har också landslagsmeriter. Den kedja som utgör det största hotet är kedjan med nr 6 Johansson, nr 5 Gäfvert och nr 4 Eriksson. Direkt från en vinst med 9-5 i torsdags kommer detta lag att bli ett första klassens motstånd mot Raiders ”.
Efter matchen i Rastatt, och efter en del justeringar i programmet, fortsatte turnén i Tyskland, Schweiz och Frankrike. Suralaget mötte bland andra de schweiziska mästarna Zürich FC. I den ursprungliga resplanen skulle Sura i Schweiz ha mött St Gallen men efter lagets fina spel i Holland och Tyskland beslutade schweizarna att istället mönstra sitt mästarlag, Zürich FC. Förlust med 2-7 efter att Sura tappat den sista perioden med 1-5.
I Frankrike väntade nästa mästarlag Chamonix, de franska mästarna. Till Chamonix, för många resans höjdpunkt, kom Sura mitt under den internationella alpina skidveckan och fick under öppningsceremonin möta de svenska alpina deltagarna. Sura hade lanserats som svenska mästare i ishockey och det uppskattades inte helt av laget. Det var svårt att leva upp till denna förväntan. Trots fint spel förlorade man mot Chamonix med 4-2, ett svenskt mästarlag hade besegrat fransmännen med stora siffor.
Efter nästan 600 mils resa under ett par veckors tid återvände truppen till Sura i slutet av februari och kunde summera en lyckad och framgångsrik Europaturné. Sammanlagt 9 matcher, varav 4 segrar och målkvoten 46-41. Målskyttet fördelat på Ryssen Karlsson och Reidar Gäfvert 8 mål vardera, Stisse Johansson och Nille Schilström 7 mål vardera, Ove Dahlberg 6 mål, Inge Friberg 5 mål, Ove Eriksson 3 mål och Roger Gustavsson 2 mål.
Väl hemma igen, efter genomförd och avslutad turné, väntade ett brev från Svenska Ishockeyförbundet daterat den 21 februari och undertecknat av Curt Sjöborn. Förbundet ville bekräfta att sanktionsansökan om ”turné i utlandet” beviljats!
Produktion Staffan Hesselbäck och Pelle Söderbäck