Sura rejält revanchsugna inför matchen mot Tranås

På söndag eftermiddag tar Surahammars IF emot Tranås AIF hemma i Surahallen, och det är ett hemmalag något osäkra på formen som jagar revansch efter de senaste veckornas ojämna prestationer. Att gästande Tranås dessutom tvålade dit oss med klara 5-0 i premiären, gör revanschlusten hos våra killar än större.

Surahammar som efter fjolårets succésäsong fått något av ett favorit-ok på sina axlar, har haft svårt att leva upp till de förväntningar som många experter haft på dem. Om det är förväntningarna som fått det att knyta sig låter vi vara osagt, men det vi kan konstatera är att strålande insatser med fartfylld och vägvinnande ishockey har blandats med sämre prestationer.

När serien nu vänder efter nio spelade matcher så har Surahammar samlat på sig tre vinster, tre oavgjorda och tre förluster in på kontot. På intet sätt någon kris eller katastrof men ändå en missräkning sett till vad killarna själva hoppats på. Besvikelsen i truppen ligger nog inte i att man har förlorat vissa matcher, utan mer hur man har förlorat dom. Det enkla har blivit svårt och när spelet hackar börjar man leta egna lösningar på lagets problem och överarbetar i situationer mot disciplinerade motståndare. Ett motstånd som i år känns lite tuffare än under fjolåret. Många lag har spetsat till sina trupper och med HC Dalen och Tranås i serien så krävs det överlag bättre, eller framför allt enklare spel för att gneta till sig poängen.

Vi besökte Surahallen under lagets lördagsträning och tog ett längre snack med lagkaptenen Christofer Udd om säsongsinledningen, stämningen i gruppen och vad som krävs för att hitta tillbaka till den känslan som gav framgång förra säsongen och som skulle kunna ge en seger redan mot Tranås.

Christofer, lördagsträningen är precis avslutad. Vi tycker att det såg rätt piggt ut och att stämningen var god där ute. Hur skulle du beskriva känslan i gruppen efter första halvan av serien?

– Jag tycker stämningen i gruppen är bra trots att vi har blandat och gett här under den första halvan av serien. Självklart finns det några insatser som vi inte är nöjda över, bla Tranås borta, Forshaga borta & Dalen borta. Men det gäller att inte fastna i det som varit utan att blicka framåt och fokusera på det vi kan påverka framöver. Vi är en grym grupp och har väldigt kul ihop. Nu har vi haft en bra träningsvecka med mycket fart och mer jävlar anamma. Det gäller att vi får alla bitar på plats och det är små detaljer som vi behöver skruva på för att få allt att stämma. Det kommer inte att komma av sig själv så det är upp till oss själva att alla fokuserar på sitt eget, gör det vi kommer överens om och gör det lilla extra för att vinna matcher.

Vi hade även ett lite längre snack i måndags där vi summerade den första halvan och ingen är nöjd med det vi presterat hittills och vi vet allihopa att det finns mer att få ut av den här gruppen. Det är viktigt att inte bara stirra sig blint på det negativa och det som varit utan att lyfta blicken och se vad vi kan göra här ifrån och framåt, ta med det som faktiskt varit bra. Vi har visat att vi kan kan spela väldigt bra hockey när vi gör rätt saker och vi är svårslagna på hemmaplan, 3 av 4 vinster och poäng i samtliga. Något annat som ändå är positivt är att trots att vi upplever att vi spelat dåligt så är vi endast två poäng bakom AllEttan plats så det är upp till oss nu att ta tag i det.

Vad menar du med små detaljer, utveckla gärna?

– Vi måste börjar göra det ”tråkiga”. Spela tajtare, täcka skott, åka mer skridskor, start och stopp, inte tappa puckar på linjer, hålla sig till enkelheten och tävla i varje byte. Göra det som är obekvämt för då kommer det roliga komma av sig själv. Vi måste börja bygga något och ta med bra saker som vi kan jobba vidare på. Små saker som att lita på varandra, ta bra beslut som ger energi, ha ett tålamod i spelet där vi får ner puckarna djupt. Vi måste skapa långa anfall och inte jaga mål i varje byte. Med det menar jag att värdera lägena, inte spela på chans. Det är ju roligast att spela i anfallzon och då ska vi försöka tillbringa så mycket tid som möjligt där nere och inte bara ge bort den tiden.

Vissa matcher som vi har sett, framför allt på bortaplan så har ni haft svårt att skapa tryck mot era motståndare. Det har mest blivit sporadiska attacker utan den där sista skärpan som krävs för att gå vinnande ur en match. Vad tänker du kring det?

– Vi har haft det svårare borta än hemma, det har blivit mycket fram- och tillbaka hockey och det är inget som passar oss. Som jag sa tidigare så måste vi börja i rätt ände och göra rätt saker. Vi vill vara ett lag som är jobbiga att möta där vi åker mycket skridskor, sätter hög press på våra motståndare samtidigt som vi ska spela tajt bakåt och inte bjuda på något. Det behöver inte alltid vara särskilt snyggt men så länge det ger oss chans till poäng och vi får med oss bra prestationer så kommer det bygga självförtroende över tid och då kommer även poängen att trilla in.

Har ni som grupp vad som krävs för att på allvar tävla om en plats i Allettan?

Absolut, jag tycker truppen är vassare än förra året och vi kan vinna mot alla lag i den här serien. När vi har spelat som bäst så är vi riktigt bra men i dagsläget är vi lite för ojämna över 60 minuter och det är något vi pratar om. Men att tävla om Allettan är helt upp till oss själva om vi vill ta den platsen för den potentialen finns i gruppen.

Vad tror du då om matchen mot Tranås?

För vår del är det revansch, vi var inte alls med i seriepremiären och det var en match som vi gav bort. Nu tror jag att det kommer bli en helt annan matchbild än senast där vi har tränat på bra är under veckan med mycket fart och kamp. Tranås kommer även med tre raka förluster i bagaget och förmodligen lite stukat självförtroende och det är något vi ska ta vara på.

Hoppas alla Suringar kommer ner till hallen och stöttar oss som det gjort hela säsongen så tar vi 3 poäng tillsammans!

Vi ses 16.00

Christofer Udd #33

Dela nyheten:

Fler nyheter